علتهای دندان قروچه کودکان چیست

مشکل دندان قروچه کردن (که با نام "بروکسیزم" نیز شناخته میشود)، عارضهای نسبتاً شایع در میان کودکان قبل از سن مدرسه میباشد. بروکسیزم، چه قفل شدن دندانها در بیداری و چه دندان قروچه کردن در خواب، با استرس و اضطراب مرتبط است. بیشتر کودکان به هنگام خواب دندان قروچه میکنند و این مشکل معمولاً در حدود سن 3 سالگی ایجاد میشود (البته ممکن است زمان شروع این عارضه زودتر و حتی در سن یکسالگی باشد).
برای اکثر کودکان این عادت کوتاهمدت است و اکثر موارد آن تا سن 6 سالگی از بین خواهند رفت. با این حال برخی از کودکان تا سنین بالاتر نیز این عادت را نگه میدارند و حتی ممکن است بعضی از آنها تا نوجوانی و بزرگسالی نیز درگیر آن باشند.
بسیاری از کودکانی که عادت به هم سابیدن دندانها را دارند نسبت به این کار آگاهی ندارند و این والدین یا خواهر و برادرها هستند که متوجه این مشکل میشوند. بهطورکلی برخی نشانههایی که میتواند به شما هشدار دهد عبارت است از
شکایت از درد صورت یا فک هنگام بیدار شدن از خواب، دندان قروچه در خواب شبانه، درد هنگام جویدن. در صورتی که متوجه شدید فرزندتان دندانهایش را به هم میسابد بهتر است به دندانپزشک مراجعه کنید.
دندانپزشک مینای دندان را بررسی میکند تا خورده نشده باشد و آب و هوا روی آنها اسپری میکند تا به حساسیت غیرمعمول آن پی ببرد.
اگر آسیبی وجود داشته باشد دندانپزشک سوالهایی از فرزندتان میکند مبنی بر اینکه قبل از خواب چه حسی دارد یا آیا عصبانی شده و استرس دارد یا نه؟
این سوالها به دندانپزشک کمک میکند متوجه شود علت روانی است یا آناتومیک و براساس آن درمان را انجام میدهد.
بسیاری از کودکان دندانهای خود را در مراحل خاص از زندگی خود به یکدیگر فشار میدهند. به این ترتیب برخی کودکان دندانهای خود را محکم بر روی فکها به یکدیگر فشار داده و حتی ممکن است در برخی شرایط شدت فشار وارد شده به دندانها در هنگام دندانقروچه به قدری زیاد باشد که در نتیجه آن صدا شنیده شود.
همچنین کودک معمولاً به خاطر صدای دندانقروچه خود از خواب بیدار نمیشود، اما سایر کودکان در اتاق ممکن است به خاطر این شرایط از خواب بیدار شده و احساس ناراحتی داشته باشند.
در اکثر موارد، کودکانی که دندانهای خود را به یکدیگر فشار میدهند به دندانهای خود در نتیجه این کار آسیب وارد نمیکنند. در حقیقت در موارد بسیار نادر و هنگامی که دندانقروچه مداوم انجام شود، این شرایط میتواند باعث وارد شدن آسیب به دندانهای فرد شود.

علل فیزیکی
از جمله علل فیزیکی دندان قروچه در کودکان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
درد، در اثر بیماریهایی چون عفونت گوش و یا در اثر دنداندرآوردن کودک. کودکان ممکن است به عنوان راهی برای کاهش درد خود، دندان قروچه کنند. همانند ماساژ دادن یک عضلهی دردناک.
بینظمی دندانها در فک بالا یا پایین (که به آن "مال اکلوژن" نیز گفته میشود).
مشکلات سلامتی. این مشکلات میتوانند از کمبود آب بدن و کمبودهای غذایی تا آلرژیها و حتی انگل کرمک متفاوت باشند. برخی از کودکانی که مشکل بیشفعالی دارند نیز ممکن است به بروکسیزم مبتلا باشند. همچنین کودکان مبتلا به فلج مغزی و کودکانی که از برخی داروهای خاص استفاده میکنند نیز ممکن است به بروکسیزم دچار شوند.
علل روانشناختی
علل روانشناختی دندان قروچه کردن در کودکان، استرس و اضطراب میباشند. در کودکان ممکن است این استرس - معمولاً فشار عصبی و یا خشم - در اثر داشتن امتحان در مدرسه و یا یک تغییر در روند زندگی (خواهر و برادر جدید و یا عوض شدن معلم مدرسه) ایجاد شود. حتی جروبحث با والدین و خواهر و برادر میتواند به حدی استرسزا باشد که باعث ایجاد دندان قروچه یا قفل شدن فک کودک گردد.
در برخی از موارد، دندانقروچهی شبانه و یا قفل شدن فک میتوانند باعث موارد زیر شوند:
صدای دندان قروچه به هنگام شب
سردردهای صبحگاهی
درد عضلات فک و صورت
مشکلات مربوط به فک مانند بیماریهای مفصل فکی گیجگاهی (TMJ). البته بیشتر کودکانی که دندان قروچه میکنند. مشکلات مربوط به TMJ را نخواهند داشت، تا زمانی که دندان قروچهی آنها بسیار شدید شود.
دندان شکسته و یا ترکخورده
ساییده شدن مینای دندان
حساسیت زیاد (نسبت به دما) و یا لق شدن دندان
آسیب به دندان، شکستن پرکردگیهای دندان و آسیب به لثهها
تغییر شکل دادن زبان
تورم (در برخی از موارد) در کنار فک پایین که به دلیل قفل شدن دندانها ایجاد میشود

روشهای کنترل و درمان دندان قروچه کودکان
در صورتی که کودک شما دچار مشکل دندانقروچه است، دندانپزشک میتواند روشهای مناسب برای رفع مشکل به شما پیشنهاد کرده و از وارد شدن آسیب به دندانها به خاطر فشار دادن یا سایش آنها جلوگیری کند. به این ترتیب استفاده از روشهای مناسب دندانپزشکی میتواند مانع از وارد شدن آسیب به دندانها شود، هر چند با استفاده از این روشها امکان درمان مشکل به صورت کامل وجود ندارد.
کنترل استرس
کنترل استرس برای مدیریت دندانقروچه بسیار مهم است. به خاطر اینکه افراد دچار این مشکل گرایش به فشار دادن دندانها به یکدیگر را در شرایط استرسزا دارند، کنترل استرس میتواند نقش موثر در کاهش شدت دندانقروچه داشته باشد.
رفتار درمانی
در صورتی که شما دچار مشکل دندانقروچه هستید، ممکن است بتوانید از دندانپزشک خود بخواهید روش درست فعالیت دهان و فک را به شما آموزش دهد. به این ترتیب آشنایی مناسب با این شرایط میتواند خطر عوارض ناشی از دندانقروچه را کاهش دهد.
ابزارهای پیشرفته آرواره (MADs)
ابزارهای پیشرفته آرواره برای کنترل خروپف و وقفه تنفسی در خواب استفاده میشوند، اما امکان استفاده از آنها برای جلوگیری از دندانقروچه در طول خواب نیز وجود دارد. این ابزارها در عمل تاثیر بسیار خوبی در کاهش دندانقروچه در خواب دارند، اما ممکن است عوارض جانبی نامطلوب برای بیمار به همراه داشته باشند. با استفاده از این ابزارها امکان کاهش درد و دندانقروچه وجود خواهد داشت.