آنفولانزا جدید و کشنده 98 و راه های پیشگیری و درمان آن

این آنفولانزا تا دو هفته دیگر کم کم فروکش خواهد کرد اما ممکن است موج دوم این انفولانزای خطرناک در راه باشد، پس بهتر است مراقب باشید.
- شروع این آنفولانزا با چه علائمی همراه است؟
شروع این آنفولانزا با سوزش گلو شروع می شود و تب یکی از نشانه های بارز این بیماری است.
- آنفولانزای جدید چه گروه سنی را درگیر می کند؟
این آنفولانزا در همه گروه های سنی مشاهده شده است و حتی در کودکان و افراد مسن نیز مشاهده می شود.
تاکنون 19 نفر در اثر ابتلا به آنفولانزا جدید 98 کشته شده اند که بیشترآن ها دارای بیماری هایی مثل بیماری های تنفسی، بیماری های قلبی، سرطان و ... بوده اند و شرایط جسمی ضعیفی داشته اند. این آنفولانزا به جز ایران در برخی کشورهای دیگر نیز مشاهده شده است.
- منشأ این آنفولانزا از کجاست؟
برخی می گویند این ویروس از عراق وارد ایران شده و برخی منشا ان را پرندگام می دانند اما وزارت هداشت این ادعا را رد کرده است.
- دوره آنفولانزای جدید چقدر است؟
افراد مبتلا به انفولانزای جدید از یک روز قبل از شروع علائم تا 5 الی 7 روز بعد از شروع علائم بیماری، می توانند ناقل این بیماری باشند، دوره این بیماری برای کودکان و افراد دارای ضعف سیستم ایمنی گاهی تا 21 روز طول می کشد.

این آنفولانزا شبیه سرماخوردگی است و علائمی شبیه به سرماخوردگی دارد اما نشانه هایی دارد که می توان آن را از سرماخوردگی تشخیص داد. این آنفولانزا یک بیماری تنفسی است و ریه ها را هم درگیر می کند. در صورت ابتلا به آن نباید خودسرانه برای درمان آن اقدام کرد. شروع آنفولانزای جدید 98 با چند عطسه و کمی سوزش گلو همراه است. بعد از گذشت دو روز تب شدیدی به سراغ شما می آید و آب ریزش بینی آغاز می شود. به طور کلی علائم گزارش شده از آنفولانزای جدید 98 موارد زیر است:
- سرفه
- تب شدید که گاهی با لرز همراه است
- سوزش گلو و گلو درد
- بدن درد
- سر درد
- احساس خستگی بیش از حد
- آب ریزش بینی یا گرفتگی بینی
- حالت تهوع
- اسهال
- سختی تنفس
- سرگیجه
- درد در قفسه سینه
حالت تهوع و اسهال بیشتر در افراد کم سن و سال دیده می شود.
آنفولانزی جدید همیشه خطرناک نیست و در افرادی که قبلا به آنفولانزا مبتلا شده اند و یا افرادی که سیستم ایمنی قوی تری دارند می تواند خفیف باشد
بعضی از علائم ممکن است بیش از یک هفته طول بکشد. همچنین ممکن است علائم در بعضی از افراد بسیار خفیف باشد. در افرادی که قبلاً واکسینه شدهاند یا به علت ابتلای قبلی به بیماری آنفلوآنزا مقداری ایمنی کسب کردهاند علائم ممکن است خفیف باشد.
اما نکته مهم در برابر آنفولانزا رژیم غذایی است که می تواند از بیماری آنفولانزا جلوگیری کند، نرگس جوزدانی متخصص تغذیه در این خصوص می گوید برای پیشگیری از آنفلوانزا مصرف سبزیجاتی مانند کلم، کلم بروکلی، اسفناج، برگ کاهو و قسمت قرمز هندوانه و مواد غذایی حاوی روی و سدیم مفید است و مصرف یک شب درمیان از سوپ و آشهای فلفلی توصیه می شود همچنین مصرف شلغم و چای زنجبیل در پیشگیر موثر است و مبتلایان به آنفلوانزا برای بهبود بیماری از خوراکیهایی مانند هویج، اسفناج، کلم بروکلی و کرفس به صورت خام و یا در سوپهای رقیق شده استفاده کنند.یکی از رایجترین نشانههای آنفلوانزا حالت تهوع و استفراغ است که توصیه میشود در این حالتها از میوه موز که سرشار از ویتامین های A, B و C است، استفاده کنید البته ترکیب دو قاشق عسل و چای بسیار کمرنگ نیز مفید خواهد بود.
بعضی از مواد غذایی باعث وخیمتر شدن وضعیت بیمار میشوند؛ که توصیه میشود افراد این مواد را مصرف نکنند، باید توجه داشت که مصرف روغن و خامه در سوپهای رقیق شده، نمک، نوشیدنیهای انرژی زا و کافئین دار (قهوه، چای و نسکافه) و شیر پرچرب باعث شدیدتر شدن سرفههای ناشی از آنفلوانزا میشود.

میوه ها و سبزی های تازه
مصرف میوه ها و سبزی های تازه را فراموش نکنید. تأثیر ویتامین های A و C در تقویت سیستم ایمنی ثابت شده است. میوه ها و سبزی های تازه بهترین راه تامین این مواد مغذی هستند. گفته می شود که مصرف مکمل ویتامین C بعد از بروز اولین علامت سرماخوردگی، طول دوره و شدت بروز علائم را کاهش می دهد. مصرف گریپ فروت تازه نیز همین اثر را دارد که علاوه بر تامین ویتامین C سرشار از مواد مغذی دیگری است که به سلامت ما کمک می کند.
آیا مصرف مکمل ضروری است؟
شرکت های سازنده مکمل ادعا می کنند که بسیاری از مکمل ها به ویژه مکمل های ویتامین های A، C، E، D و ویتامین های گروه B به ویژه اسیدفولیک و پانتوتنیک اسید و همچنین مواد معدنی مثل روی، مس و سلنیوم موجب کاهش بروز آنفلوانزا می شوند. اما حقیقت این است که اثر قابل توجه تنها در مورد ویتامین C و روی مشاهده شده است. به هر حال مصرف مکمل باید تنها با توصیه تیم درمان باشد. در مورد هر یک از این مواد مغذی می توان از منابع غذایی آن ها استفاده کرد.
لبنیات
برخی مطالعات ادعا می کنند که مصرف لبنیات موجب ازدیاد هیستامین شده و علائم سرماخوردگی و آنفلوانزا را تشدید می کند، اما برخی بیماران اظهار می کنند که مصرف شیر گرم به خصوص همراه با کمی عسل باعث تسکین علائم می شود. نوشیدنی هایی که باید از آن ها دوری کرد، نوشابه های کافئینه، نوشیدنی های الکلی و نوشیدنی های حاوی شکر هستند.
جوشانده های گیاهی
مصرف برخی جوشانده های گیاهی هم می تواند علاوه بر اثرات ذکرشده خواص درمانی خاص داشته باشد. به عنوان مثال جوشانده نعناع یا پونه و یا عصاره رزماری عوارض تنفسی به ویژه سرفه را کاهش می دهد و جوشانده گل گاوزبان در کاهش تب موثر است. چای زنجبیل به علت طبع گرم و خاصیت ضدمیکروبی آن اثر مطلوبی دارد.
ادویه ها
در مصرف ادویه ها دقت کنید. مصرف برخی ادویه ها به ویژه ادویه های تند ممکن است موجب تحریک سرفه شود، در این صورت از مصرف آن ها اجتناب کنید. در صورت عدم تحریک سرفه، فلفل به دلیل طبع گرم ممکن است به بهبود آنفلوانزا کمک کند. مصرف سیر نیز موجب تقویت سیستم ایمنی می شود. اثر ضدمیکروبی زردچوبه نیز در برخی مطالعات ذکر شده است.
مایعات
مایعات بیشتری بنوشید. نیاز به مایعات در زمان مقابله بدن با عفونت ها به ویژه با مصرف داروها افزایش می یابد. به علاوه، ابتلا به تب نیاز را چند برابر می کند. همچنین مصرف مایعات به ویژه مایعات گرم علائم عفونت های تنفسی را کاهش می دهد، به علاوه گرم کردن مجاری تنفسی می تواند از سرعت رشد ویروس آنفلوانزا بکاهد. آب و آب میوه ها بهترین انتخاب هستند.

دستان خود را بشویید:
ویروس های سرماخوردگی و آنفولانزا ممکن است از طریق تماس غیر مستقیم گسترش یابد. شاید شخصی روی دست خود عطسه کند و سپس یک جسم را لمس کند ،و نفر بعدی که این جسم را لمس کند ویروس به دستانش منتقل می شود. شستن دستان بهترین روش برای جلوگیری از بیمار شدن است.
موقع سرفه جلوی دهان را با ارنج خود بگیرید:
از آنجایی که ویروس ها به دست شما چسبیده اند ، می توانید با سرفه کردن روی آرنج ، شیوع ویروس ها را کاهش دهید. هنگام سرفه ، به راحتی صورت خود را با تمام آرنج خود بپوشانید. همچنین یک روش آسان برای آموزش بچه ها است.
ضد عفونی کردن سطوح مشترک:
ویروس هایی که باعث سرماخوردگی و آنفولانزا می شوند می توانند تا 72 ساعت در سطوح مشترک زنده بمانند. از محصولات ضد عفونی کننده برای تمیز کردن تلفن ، دستگیره در ، کلیدهای روشنایی و کنترل از راه دور و ... استفاده کنید.
آب بنوشید:
آب می تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند و آنفولانزا را در معرض خطر قرار دهد. اگر مریض شوید ، آب سیستم بدن شما را تراز می کند و بدن شما را مجدداً هیدراته می کند و سموم را از بین می برد. یک فرد بالغ باید روزانه هشت لیوان 8 مایعات بنوشد. اگر رنگ ادرار شما تقریباً روشن باشد ، به اندازه کافی آب نوشیده اید. اگر به رنگ زرد تیره است ، آب بیشتری بنوشید.
به اندازه کافی بخوابید :
بزرگسالان سالم که حداقل 8 ساعت هر شب می خوابند مقاومت بیشتری در برابر ویروس نشان می دهند. کسانی که هر شب هفت ساعت یا کمتر می خوابند ، حدود سه درصد بیشتر از افراد در معرض ویروس قرار دارند.
یک دلیل ممکن است این باشد که بدن سیتوکین ها را در مدت طولانی خواب آزاد می کند. سیتوکین ها نوعی پروتئین هستند. آنها با تنظیم سیستم ایمنی بدن به بدن در مبارزه با عفونت کمک می کنند.