روش پیشگیری و درمان عرق سوز شدن در فصل تابستان

بدن در هوای گرم با افزایش تعریق سعی میکند خود را خنک نگه دارد و از آسیب رسیدن به بافتها جلوگیری کند. اما وقتی میزان تعریق بیش از اندازه باشد مجاری عرق در قسمتهایی از بدن بسته شده و در نتیجه پوست آن قست ملتهب میشود. این التهاب معمولا در نواحی زیر بغل و بین کشالهی ران دیده میشود و با احساس سوزش یا درد همراه است. به این آسیب پوستی، عرق سوز شدن میگویند.
انواع عرق سوز شدن
بهطور کلی عرق سوز شدن سه نوع مختلف دارد
عرق سوز کریستالی
در این نوع برجستگیهای شفافی مشابه با تاول روی سطح پوست ایجاد میشود که درون آنها قطرات عرق جمع شدهاند. این نوع میلاریا بسیار رایج است و اگر ضایعههای پوستی ایجاد شده تحریک نشوند، بهخودی خود دردی ندارند. معمولا نوزادان و خردسالان بیشتر درگیر این مشکل میشوند.
عرق سوز روبرا یا خاردار (عرق سوزی کلاسیک)
اگر روی پوست برجستگیهای قرمز و التهاب به وجود آید یعنی شخص دچار این نوع عرق سوزی شده است. این حالت در لایههای زیری پوست مثل اپیدرم ایجاد میشود و با سوزش همراه است. این نوع عرق سوز شدن با نام گرمی دانه نیز شناخته میشود.
در بعضی موارد اگر درمان به موقع انجام نشود، برجستگیهای قرمز رنگ پیشرفت میکنند و درون آنها پر از چرک خواهد شد. در چنین مواقعی نام عرق سوزی یا میلاریا چرکی را به این مشکل اختصاص میدهند.
عرق سوز پروفوندا یا عمیق
این نوع عرق سوزی به ندرت اتفاق میافتد. اگر شخص در لایههای عمیق پوستی مثل درمیس دچار عرق سوزی شود برای او بسیار دردناک خواهد بود. در چنین مواردی برجستگیهای بزرگی مشابه با کبودی روی سطح پوست به چشم میخورند.
مشابه با نوع روبرا در این حالت هیچ عرقی در ناحیه درگیر پوست مشاهده نمیشود. اگر فرد برای درمان این عارضه به موقع اقدام نکند ممکن است به بیماریهایی مثل گرگرفتگی، خستگی مفرط و سکته گرمایی مبتلا شود.
کمپرس آب سرد برای کاهش التهاب و خارشهای پوستی بسیار موثر عمل میکند. برای این کار میتوانید تکههای یخ را درون نایلون یا پارچه قرار دهید و سپس آن را به مدت 5 تا 10 دقیقه روی ناحیه عرق سوز شده بگذارید.
تکرار این کار بهطور روزانه منجر میشود که عوارض ناشی از عرق سوزی به مرور بهبود پیدا کنند. همچنین میتوانید از پارچه نخی که آب سرد از آن چلانده شده است استفاده کنید. اگر ناحیه آسیبدیده را هر 6 ساعت یک مرتبه با آب سرد بشویید نیز بسیار مفید است.
لباسهای آزاد و خنک بپوشید
لباسهای تنگ باعث ایجاد گرما و در نتیجه تعریق بیشتر میشود. همچنین تنگ بودن لباس باعث کشیده شدن آن به پوست و ایجاد التهاب میشود. پس بهتر است در فصل تابستان لباسهای آزاد و خنک بپوشید.
پوست را خشک نگه دارید
رطوبت زیاد روی پوست یکی از دلایل سوختن با عرق است. پس حتما در روزهای گرم تابستان بعد از حمام کاملا خود را خشک کرده و سپس لباس بپوشید. همچنین بهتر است برای خشک کردن موها به جای حوله از سشوار استفاده کنید تا از ایجاد التهاب به دلیل کشیدن حوله به پوست سر جلوگیری کنید. در زمان حمام کردن هم به یاد داشته باشید که از آب خیلی داغ استفاده نکرده و حتما از صابون مرطوب کننده استفاده کنید.
از کرم مرطوب کننده استفاده کنید
برای مرطوب کردن پوست از یک کرم مناسب استفاده کنید. بهترین زمان برای استفاده از مرطوب کننده بعد از حمام است. پس از خشک کردن پوست، از یک لوسیون یا کرم مرطوب کنندهی هماهنگ با نوع پوست خود برای مرطوب کردن تمام بدن استفاده کنید. به یاد داشته باشید که این کرم باید بدون رنگ و بو باشد تا هیچ کدام از منافذ پوست بسته نشوند.
از گرما و نور خورشید دور بمانید
سعی کنید در ساعات اولیهی صبح یا نزدیک به غروب خورشید در محیط باز حضور داشته باشید. هرچه بیشتر از نور خورشید دور باشید شرابط عرق کردن و ریسک عرق سوز شدن را کمتر میکنید.
از پنکه استفاده کنید
برای اینکه پوستتان را خشک و خنک نگهدارید بهتر است جریان هوای مناسب در محیط برقرار کنید. استفاده از پنکه یکی از بهترین راهها برای خشک و خنک نگه داشتن پوست است.
هوا را خنک نگه دارید
برای جلوگیری از تعریق بیش از حد بهتر است هوای محیط را خنک نگه دارید. با این کار جلوی عرق کردن بیش از حد را گرفته و مانع از عرق سوز شدن پوست میشوید.
آب بنوشید
نوشیدن آب برای خنک نگه داشتن بدن حیاتی است. پس برای جلوگیری از عرق سوز شدن به میزان کافی آب بنوشید.
از پودر بچه استفاده کنید
اگر زیاد عرق میکنید بهتر است به محلهایی که همیشه عرق سوز میشوند پودر بچه بزنید. این پودر از مواد بیخطر تولید شده و پوست کودک را حسابی نرم نگه میدارد، پس بدون شک در تابستان میتواند شما را نجات دهد. مواد جاذب موجود در پودر بچه رطوبت پوست را جذب کرده و مانع از ایجاد التهاب روی آن میشود.
جوش شیرین
این ماده به عنوان ماسک لایه بردار پوستی نیز شناخته میشود و میتواند آلودگیهایی را که منجر به بسته شدن منافذ میشوند از بین ببرد. جوش شیرین را با آب سرد مخلوط کنید و سپس با کمک یک تکه پنبه یا پارچه از آن روی ناحیه عرق سوز شده بزنید.
برای گرفتن نتیجه مطلوب باید این کار را هر روز انجام دهید.
آلوئه ورا
آلوئه ورا گیاهی با خواص فوقالعاده برای پوست است و در بیشتر لوسیونها و لوازم بهداشتی از آن استفاده میشود. ژل این گیاه التهابات و خارشهای پوستی را تا حد زیادی کاهش میدهد.
برای درمان عرق سوز شدن با آلوئه ورا باید ژل درون آن را با کمک چاقو از پوسته سبز رنگ برگ جدا کنید. ژل به دست آمده را درون مخلوط کن بریزید تا حالتی مایع داشته باشد. پس از آماده سازی، این ژل را به مدت 20 دقیقه روی ناحیه آسیب دیده قرار دهید و سپس با آب سرد بشویید.
خیار
میتوانید از برشهای نازک یا رنده شده این میوه برای رفع علائم عرق سوزی بهره ببرید. خیار به تنهایی باعث خنکی و حفظ رطوبت پوست میشود و در کاهش خارش موثر است.
میتوانید خیارهای خرد شده را با آب سرد و آب لیمو ترکیب کنید و آن را روزانه 3 بار به مدت 10 دقیقه روی ناحیه آسیبدیده قرار دهید.
گلاب
گلاب از زمانهای قدیم برای حفظ شادابی و تنظیم چربی پوست استفاده شده است. ترکیب یخزده گلاب، عسل و آب سرد به کاهش علائم و حفظ تعادل PH پوست کمک میکند. این کار منجر به تنفس بهتر پوست و در نتیجه باز شدن منافذ آن برای خروج ضایعات عروقی میشود.
ماست
ماست خواص ضدقارچی و ضد میکروبی دارد. این ماده علاوه بر اینکه در کاهش احتمال بروز عفونت موثر است میتواند قرمزی، سوختگی و خارشهایی را که مربوط به عرق سوز شدن یا آفتاب هستند از بین ببرد. ماست سرد را به مدت 15 دقیقه روی ناحیه آسیبدیده قرار دهید و سپس با آب سرد به آرامی بشویید.